Home-pijl

Je strijkstok

Als je gaat spelen, moet je je strijkstok opdraaien, zodat de haren gespannen worden.
Hoe strak? Tussen de haren en de stang (het hout) moet op het smalste gedeelte ongeveer één centimeter ruimte zitten. Dat is zoveel dat je pink er nog nét tussen past, zonder dat je de haren aanraakt.

Je mag je stok nooit zo strak opdraaien dat de bocht die in je stok zit, eruit gaat. Dan kan je stok zelfs knappen!

Na het spelen moet je je stok weer afdraaien. Als de haren een beetje slap gaan hangen is het ver genoeg.

Bij je strijkstok hoort ook een blokje hars. Dat zorgt ervoor dat de haren lekker stroef worden. Je moet ongeveer 2 keer in de week je stok harsen. Je vioolleraar laat je wel zien hoe dat moet.

Probeer om de haren van je stok nooit aan te raken. Je kunt je stok net zo goed bij de slof vastpakken!
Als je de haren aanraakt worden ze vies, en dan blijft op die plek de hars niet meer op je stok zitten. Dat is heel irritant bij het spelen!

Je viool

Als je klaar bent met spelen, moet je het hars-stof even van je viool vegen met een stofdoek. Als je dat vaak vergeet, gaat de hars vastplakken aan de lak van je viool.

Als je je viool in de kist doet, kun je het beste altijd een doek over de viool leggen. Meestal hoort zo'n doekje bij de kist. Als er niets op de viool ligt, kan je stok namelijk de bovenkant van de viool beschadigen.

Als je je viool wilt poetsen, gebruik dan niet zo-maar-een-middeltje. Gebruik ook geen water! Bij de vioolbouwer kun je poetsmiddel kopen dat speciaal gemaakt is voor je viool. Iets anders kan de lak beschadigen.

Als er iets kapot is of los zit aan je viool, probeer het dan nooit met lijm te plakken.
Speciale viool-lijm is namelijk zó gemaakt dat het er altijd weer afkan zonder het hout te beschadigen. Je kunt dus beter even naar de vioolbouwer gaan!

Stemschroeven van je viool kunnen soms losspringen. Vooral als het voor de eerste keer vriest kunnen er één of meer stemschroeven naar beneden schieten. Je krijgt de stemschroef weer vast door te draaien en te duwen tegelijk. Als je nog geen ervaring hebt met stemmen, kun je het beter aan je leraar vragen.
Als het vaak gebeurt, kun je de vioolbouwer vragen om de stemschroeven na te kijken.

Oppassen!

Wat is allemaal gevaarlijk voor je viool? Hieronder staat een lijstje.
Zon: als je je viool per ongeluk in de zon laat liggen, kan het hout zo warm worden dat er barsten in komen. Dat kan ook gebeuren als de viool op de hoedenplank van de auto ligt.


Verwarming: ook dicht bij de verwarming kan je viool beschadigen door de warmte of de droogte.


Neerleggen op een gevaarlijke plek: wen eraan om je viool nooit op een stoel te leggen. Je zult niet de eerste violist zijn die op zijn viool is gaan zitten....
Neerleggen op de grond is natuurlijk ook niet handig!


Schoudersteun: als de rubbertjes van je schoudersteun kapot zijn, kan het metalen voetje van de steun lelijke krassen maken in je viool! Nieuwe rubbertjes kun je makkelijk los kopen.


Fijnstemmers: bij sommige violen kunnen de schroefjes van de fijnstemmers in de bovenkant van de viool krassen, als ze te ver ingedraaid zijn. Draai ze dan weer even terug en stem met de grote stemschroeven.