Home-pijl

Uitvinder onbekend

Wie de viool heeft uitgevonden weten we niet. Al sinds meer dan 1000 jaar worden er overal op de wereld strijkinstrumenten gemaakt. Instrumenten dus zoals de viool, waarbij je met een strijkstok over de snaren strijkt.
Instrumenten waarbij je met je vingers de snaren aantokkelt, zoals een gitaar of een harp, bestaan nog langer. Een strijkstok is namelijk best een ingewikkelde uitvinding. Je hebt een buigzame stok nodig waar je paardehaar tussen spant, dat je insmeert met hars.....je moet er maar opkomen!

Middeleeuwen

In de middeleeuwen waren er in Europa een heleboel verschillende strijkinstrumenten. Die heetten bijvoorbeeld Vedel of Rebec. Ze zagen er nog heel anders uit dan jouw viool.

Cremona

Diegene die voor het eerst een instrument maakte dat op onze viool lijkt was Andrea Amati. Dat was ongeveer in 1560. Hij woonde in Italie, in Cremona.
Het lijkt wel of iedereen in Cremona violen bouwde. Ook de beroemdste vioolbouwer van de wereld kwam er vandaan. Dat was Antonio Stradivarius.
De violen die hij 300 jaar geleden maakte, zijn nu heel veel geld waard. Wel meer dan een miljoen Euro!
Kijk nu eens in je eigen viool door het F-gat. Zie je een etiketje? Wat staat er op? Misschien wel Antonio Stradivarius!

Nep

Elk jaar zijn er een heleboel mensen die de vioolbouwer opbellen dat ze een viool van Stradivarius op zolder hebben gevonden. De vioolbouwer moet ze dan teleurstellen, want die etiketten zijn allemaal...NEP!
Jij trapt daar nu niet meer in!

Violen-familie

Tegelijk met de eerste violen werden er ook altviolen, cello's en contrabassen gebouwd. Ze lijken op violen, maar ze zijn groter. De cello en de contrabas zijn zelfs zo groot dat ze op de grond staan als je er op speelt. En waarschijnlijk weet je het al: hoe groter het instrument, hoe lager het klinkt.
Als je alle leden van de violen-familie in het echt wilt zien, moet je je ouders eens meenemen naar een concert van een symfonie-orkest. Dan hoor je hoe al die strijkinstrumenten bij elkaar klinken!

viool-geschiedenis

Paganini

Op een viool kun je niet alleen heel mooi spelen, je kunt er ook hele moeilijke dingen op spelen. Sommige 'trucjes' kun je misschien al, zoals dubbelgrepen spelen.
Een violist die er een sport van maakte om zo moeilijk mogelijke trucjes te verzinnen op zijn viool, was Niccolò Paganini. In zijn tijd was er niemand die zulke moeilijke stukken kon spelen als hij had bedacht!
Ook nu nog moet je heel veel oefenen om zijn stukken te kunnen spelen.